Why passion is important for teens???

Thảo luận trong 'I wonder' bắt đầu bởi Đào Thùy, 2/12/16.

 1. Đào Thùy

  Đào Thùy Member

  Tham gia ngày:
  11/10/16
  Bài viết:
  69
  Đã được thích:
  27
  Điểm thành tích:
  18
  Giới tính:
  Nữ
  Nơi ở:
  Green House
  Hello my name is Khoa and I’m from 7A5


  Recently I keep followed the Vietnam Kid Idol, I was so impressive with Jayden Trinh. He is the same age with me, about 13 years, but he can play totally 13 music instruments. Actually he is son of my mom’s friend and we are invited to his music show. Listening his voice, I feel that he sings with all his passion and he also can inspired his passion to everyone.

  It is said that lifelong passion can turn into a carrier. With the third prize in the Vietnam Kid Idol, surely Jayden Trinh could be a good singer, music writer in the future. He has really passionate life.

  Everyday, we can also can hear may other example of famous person, who are successful in their life with passion, Bill Gate, Mark Zuberg, MichealPhelp….
  download (1).jpg

  Passion for teens:

  Why passion is important for teens???

  When teens believe that they are good in something and have the passion in something, teens will have the confidence to say everybody that “ I am awesome”.

  When teenagers have passion, all his activities like planning a party, working on a school project with their friends, building a go-cart, forming a rock band, or even a trip to the mall can be exciting and an opportunity for creativity and personal development.

  Passion drives teenagers get going, engages their creativity, their persistence and to a large degree, their happiness.


  However, many teenagers don’t know exactly what is their passion. The same situation with me.


  Hobby vs passion

  I remember that when I was studying in primary school, I have the hobby of magic. At that time, I can practice magic everyday and every time.But after a while I started to interest in playing football and I started to feel bored at magic. So that is call hobby that we changed really fast and quick.

  Joining to Wellspring, I attend several club like sport club of badminton, PR club, I also find out that, I was also very interested in such things. I am sometimes concern and could not decide which of my many interests and hobby to prioritize in my life?

  What is my passion? I think not only me, but other my friend also don’t know exactly what passion is right way. Many person have successful life with their passion, however passion is not the only one factor to assure your success.

  So, don't worry - there are a number of ways or options teenagers can do to find your passion.  How teens can find out their passion?

  1. Examining Where You Are

  Life is about compromise. We will not have the time or energy to do everything, but it is important to decide what we priorities are. Please think about what motivates your decisions, think about what you love to do, think about what you've always dreamed of doing and decide what matters most to you.  2. Laying the Groundwork/ Create things by ourselves

  For example, we can design and do it ourselves handmade, create blog to sharing what you are interested in and your hobby. Finding passion means experimenting and experimenting can take a time. Make something new will make you awesome.

  Please remember that, passion sometimes is come from success.

  3. Practice mindfulness. One of the biggest things that can kill a pursuit of your passion is fear. When fear drives your decisions, you don’t take risks or allow yourself to be vulnerable.

  4. Be patient with yourself. Finding your passion means experimenting, and experimenting can take time. You may have to try a several ideas before you find one that “clicks” with you. Many people fail to find their passion because they don’t stick with the search when it gets tough

  5. Rekindle.a childhood passion. You may feel like your life has become too routine or boring for you to have time for dreams and passions. Think back to your childhood self, and the things you used to dream about doing when you were a kid.

  6. Do the thing you've always dreamed about. No matter how dangerous, risky that thing may be, you should work hard to make your dream a reality.


  I think teens can find and develop their passion in school and also outside traditional classroom. Outside traditional classroom, we teen can try new things:

  a. Try a new sport.

  b. Travel. Traveling can be a great way to open up our world and find a passion with new eyes. We should do what we can to go to a completely new place and see a new way of living, eating, and breathing. Whether we’re traveling to a new state or across the world, this can help us find something that we're passionate about.

  c. Volunteer in your community. If we volunteer in your community, we may find that you have a new passion! There are lots of ways to volunteer in your community: you can help people develop their writing and reading skills at your local library.
  Chào các bạn, tên tôi là Khoa, Lớp 7A5


  Tôi rất hay xem chương trình Vietnam Idol Kid và rất ấn tượng với Jayden Trinh. Cậu ấy bằng tuổi tôi, khoảng 13 tuổi nhưng có thể chơi tốt được 13 nhạc cụ khác nhau. Cậu ấy là con của bạn mẹ tôi và chúng tôi được mời tham dự một buổi biểu diễn và giao lưu cùng bạn ấy. Khi nghe giọng hát của cậu ấy, tôi có cảm giác cậu ấy đã hát với tất cả đam mê của mình và truyền đam mê của cậu ấy cho mọi người.


  Đam mê có thể sẽ là nghề bạn theo đuổi trong tương lại. Với giải 3 của Vietnam Kid Idol, tôi nghĩ chắc chắn Jaden Trinh có thể trở thành ca sĩ và một nhà viết nhạc tài năng và sẽ theo đuổi đam mê của mình suốt cuộc đời.


  Hàng ngày, chúng ta có thể nghe rất nhiều những gương mặt thành công công trong cuộc sông nhờ đam mê của mình như Bill Gate, Mark Zuberg, Micheal Phelp…  Tại sao đam mê lại quan trong, nhất là với các bạn tuổi teen?


  Khi bạn chắc chắn rằng bạn giỏi ở một lĩnh vực nào đó và có đam mê gì đó, bạn sẽ tự tin nói với mọi người rằng “ Tôi thật đặc biệt”


  Khi bạn có đam mê, các hoạt động của bạn như tham gia các cuộc vui, học tập và tham gia các dự án ở trường, thành lập các ban nhạc hoặc tham gia các cuộc dã ngoại sẽ trở nên tuyệt vời và sẽ có nhiều cơ hội cho sáng tạo và phát triển bản thân.


  Đam mê làm cho bạn phát triển, trở nên sáng tạo hơn và kiên trì theo đuổi hạnh phúc của mình.
  download (2).jpg

  Tuy nhiên, rất nhiều bạn tuổi teen không hề biết đam mê của mình. Tôi cũng vậy.


  Tôi nhớ khi tôi còn học tiểu học, tôi thích ảo thuật. Khi đó, tôi tập ảo thuật mọi nơi mọi lúc. Nhưng sau đó tôi lại thích bóng đá và lại không thích ảo thuật như trước. Sở thích thay đổi rất nhanh.


  Khi vào Wellspring tôi có tham gia một số câu lạc bộ như thể thao, PR và tôi cũng thấy mình rất thích những lĩnh vực này. Và tôi băn khoăn và không thể quyết định được sở thích nào mình thích nhất có thể theo mình suốt cuộc đời?


  Đam mê là gì? Tôi nghĩ không chỉ tôi mà có thể một vài bạn của tôi không biết đam mê cua mình. Rất nhiều người đã thành công với đam mê của mình, tuy nhiên đam mê cũng không phải là yếu tố quyết định thành công.


  Đừng lo lắng, có một vài cách để bạn có thể tìm thấy đam mê của mình:


  1. Bạn đang ở đâu? Cuộc sống là sự thỏa hiệp. Chúng ta không thể có thời gian cũng như sức để làm tất cả mọi việc và chúng ta cần phải xác định cái gì là quan trọng nhất. Bạn hãy nghĩ cái gì đã là động lực cho quyết định của bạn, bạn thích làm gì, bạn ước mơ gì và quyết định cái gì tốt nhất cho bạn.

  2. Tự mình làm việc mình thích. Ví dụ như, bạn phải tự thiết kế và tự làm đồ của mình, tự tạo blog cho mình và chia sẻ sở thích và đam mê của mình. Tìm kiếm đam mê của mình có nghĩa là trải nghiệm và trải nghiệm sẽ cần thời gian. Làm cái gì mới sẽ làm cho bạn trở nên khác biệt. Bạn hãy nhớ rằng, đôi khi đam mê xuất phát từ những thành công của bạn.

  3. Một trong những trở ngại lớn nhất giết chết đam mê là sự sợ hãi. Khi sự sợ hãi ảnh hưởng đến quyết định của bạn, bạn không dám đương đầu với thử thách.

  4. Hãy kiên trì với bản thân mình: Tìm kiếm đam mê có nghĩa là trải nghiệm và trải nghiệm cần thới gian. Bạn có thể thử một vài ý tưởng trước khi bạn tìm thấy ý tưởng cho mình. Rất nhiều người không thể tìm được đam mê của mình vì họ không thể kiên trì.

  5. Bạn có thể nghĩ cuộc sống đôi khi quá tẻ nhạt để tìm kiếm ước mơ hoặc đam mê. Hãy nghĩ về thời trẻ con, nghĩ về những ước mơ thời trẻ con của mình.

  6. Bạn hãy làm những gì bạn mơ ước: Không sợ nguy hiểm hoặc rủi ro, bạn phải làm việc thật sự để ước mơ của bạn trở thành hiện thực


  Tôi nghĩ, tuổi teen chúng ta khổng chỉ tìm thấy đam mê của mình ở trường mà còn ở ngoài các buổi học. Ví dụ như, bạn có thể tham gia:

  1. Tham gia các hoạt động thể thao.

  2. Du lịch: Du lịch chính là cách tốt nhất để bạn có thể mở ra thế giới và tìm đam mê của mình. Bạn có thể đến một nơi hoàn toàn mới và có thể tìm cuộc sống mới. Khi bạn đến một thành phố mới, những điều mới mẻ sẽ giúp bạn bản thấy cuộc sống nhiều đam mê.

  3. Tham gia các hoạt động cộng đồng: Nếu chúng ta tham gia các hoạt động cộng đồng, chúng ta có thể tìm thấy đam mê của mình. Có rất nhiều các hoạt động tình nguyện: bạn có thể giúp mọi người phát triển kỹ năng việt hoặc đọc tại thư viện nào đó.
  people-with-passion-can-change-the-world-for-the-better.jpg
  - Lương Minh Khoa- 7A5-
   

Chia sẻ trang này